Szűrővizsgálatok
Gyakoribb gyermekszemészeti problémák
Hippel angiomák
Szemgödri betegségek
Pajzsmirigy betegségek szemtünetei

A gyakoribb gyermekszemészeti problémák közül a kancsalság nem egyszerűen szépséghiba, hanem a két szem együttműködési zavara, melynek legnagyobb veszélye az, hogy a kancsalító szem tompalátóvá válik, azaz a látásélesség azon a szemen jelentős mértékben csökken. A kancsalság a születés után különböző életkorban manifesztálódhat. A veleszületett nagyfokú kancsalság például már az első élethónapokban megjelenik, míg a többnyire a túllátósággal összefüggő ún. akkomodatív kancsalság megjelenése inkább 1,5 – 4 éves korra tehető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyszeri vizsgálattal nem lehet csecsemő- és kisgyermekkorban a kancsalság megjelenésének a lehetőségét kizárni.
            Mikor forduljunk gyermekszemészhez? Életkortól függetlenül bármikor, ha a szülő (háziorvos, védőnő, óvónő, pedagógus stb.) kancsalítani látja a gyermeket vagy bármilyen rendellenességet észlel a gyermek szemével, látásával kapcsolatban.
            A kancsalság okát sokszor nehéz pontosan kideríteni. Gyakori, hogy a családban vagy a rokonok között több kancsal vagy szemüveges fordul elő. Fénytörési hibák is okozhatnak kancsalságot. A kancsalság megjelenése komolyabb szemészeti vagy idegrendszeri megbetegedésekre is felhívhatja a figyelmet (pl. veleszületett szürkehályog, szemen belüli daganat). A kancsalságot mindig komolyan kell venni, kezelésével nem lehet várni, a kancsalság nem nőhető ki. Kezelése hosszú, évekig tartó folyamat, gondozás. Betegeinket 3 havonta, később fél évente vizsgáljuk. A vizsgálatok egyszerűek, gyorsak, fájdalom mentesek, azonban az egyéb szemészeti szakrendelőkben nem alkalmazott speciális műszereket és a gyermekek nyelvén értő szakembereket igényelnek. Amennyiben kancsalságot, fénytörési hibát állapítunk meg, pupillatágítást rendelünk el. Ez rövid hatású pupillatágító becseppentését jelenti a következő vizsgálatot megelőző három napon keresztül a gyermek mindkét szemébe reggel, délben, este és a vizsgálat reggelén, azaz a 4. nap reggelén is. Miután a fénytörési hibát egy speciális módszerrel (skiaszkópia) megállapítottuk, a gyermeket szemüveggel látjuk el. Ha szükséges, a jó, a nem kancsalító szem takarását is elrendeljük a tompalátás kialakulásának elkerülése céljából. Műtétre akkor kerül sor, ha a gyermek kancsalsága szemüvegben is nagyfokú.
Külön odafigyelés, speciális szűrővizsgálatok elvégzése indokolt a koraszülötteknél.
Közöttük a kancsalság háromszor, mindenféle fénytörési hiba pedig négyszer gyakrabban fordul elő, mint a normális időre és súllyal születettek körében.
           
A veleszületett szürkehályogot 2-3 hónapos korban operáljuk olyan módszerrel, hogy később műlencse beültethető legyen a szembe, ami általában 2-6 éves kor között történik meg. Műtét után a kétoldali szürkehályog miatt operáltakra szemüveget illesztünk, a féloldaliakra lágylencsét helyezünk.
A veleszületett zöldhályogra a piros, fénykerülő, a szokottnál nagyobb szem és a szem gyakori dörzsölése hívja fel a figyelmet. Ilyen esetben haladéktalanul gyermekszemészhez kell fordulni.
A veleszületett szemhéjcsüngés tompalátást okozhat és fénytörési hibákkal is társulhat.
Ha a gyermek egyik szeme születése óta könnyezik és váladékozik, a könnycsatorna veleszületett szűkületére vagy elzáródására kell gondolni. Ez a könnytömlő tájék masszírozásával, szemcsepp, orrcsepp használatával műszeres beavatkozás nélkül is megoldódhat, ha nem, a könnyutak átmosása esetleg szondázása indokolt.
A gyermekkori gyulladásos szembetegségek általában súlyosak és gyakran kétoldaliak. Társulhatnak rheumatoid arthritissel. Gyakran kutya ürülékéből származó toxocara fertőzés okozhatja azokat.
 A különböző gyermekszemészeti kórképek korrekt kórismézéséhez többféle diagnosztikus eljárást is igénybe kell venni. Nagy segítségünkre van borús törőközegek esetén az ultrahang vizsgálat, beszélni még nem tudó gyermek látási képességeinek a megítélésében pedig a különféle elektrofiziológiai vizsgálatok, a látókérgi kiváltott válasz és az elektroretinogram értékelése. 

 

 

© copyright Dr. Balázs Erzsébet egyetemi docens
Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel.: (+36)30 / 86 986 28 e-mail:ebalazs@dote.hu