Gyermekszemészeti szakrendelés

 

Rendelési idő: munkanapokon 8:00 - 16:00

Gyermekszemészeti betegellátásunk a klinika fontos tevékenységeinek egyike. Szakrendelésünkön évente 6000-6500 beteg fordul meg. A munkát jelenleg három gyermekszemészetben jártas szakorvos végzi. Szűrünk és gondozunk mintegy 2500 kancsal és fénytörési hibával rendelkező gyermeket, 600 volt koraszülöttet, 50 congenitális glaucomás és cataractás, 80 uveitises gyermeket a szemhéjcsüngéssel, cornea betegséggel, különféle fejlődési rendellenességgel, könnycsatorna szűkülettel vagy elzáródással született kicsinyek ellátása és rendszeres ellenőrzése mellett. A vizsgálatokat előjegyzés alapján ütemezzük és végezzük. Időpontot kérni az 52-255-626/55312 melléken lehet. Beutaló nem szükséges.

Szakrendelésünk a gyermekklinika és a PIC részlegek számára konziliárusi tevékenységet is ellát.


Klinikánk ednocrin orbitopathia szakrendelése

 

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szemklinikáján 14 éve működik endocrin orbitopathia szakrendelés, évi betegforgalma 500-600 fő.
A szakrendelés feladata a pajzsmirigy betegséghez társuló szemészeti eltérések feltárása, azok súlyosságának megfelelő beosztás szerinti meghatározása. Vizsgálataink során meghatározzuk a páciens látásélességét, megállapítjuk a szemhéjak és szemizmok, a kötőhártya és szaruhártya illetve a szem további törőközegeinek, a látóhártyának (retina) és a látóidegfőnek az állapotát. Megvizsgáljuk a szemmozgásokat, kettőslátás esetén Hess függöny  vizsgálatot végzünk, mérjük a szemrés tágasságát és a szem előredülledésének mértékét (Hertel érték), tájékozódunk a könnytermelésről, a szemnyomásról, színlátás és speciális látótér vizsgálatokat végzünk.
Pácienseink kezelése konzervatív és műtéti lehet. A konzervatív terápia a szemfelszín és a szemhéjak érintettségéből adódó tünetek (szemszárazság, szaruhártya fekély) és az esetlegesen magasabb szemnyomás gyógyszeres, szemcseppel illetve kenőcsökkel való kezelését jelenti. A műtétek közé tartoznak a funkciójavító céllal végzett szemhéjrövidítő és hosszabbító beavatkozások, zavaró kettőslátás esetén a szemizmokon végzett izomkorrekciós műtétek és a szemgödri zsíreltávolítás, melyek egyúttal esztétikai rehabilitációt is eredményezhetnek. Ezen műtéti eljárásokat 1999-ben németországi tanulmányi utam alkalmával a wesselingi Plasztikai Sebészeti Intézetben Olivari és Eder professzor urak segítségével sajátítottam el és honosítottam meg Magyarországon. Súlyos, a látóideg összenyomódásával és látásvesztéssel fenyegető esetekben a szemgödör csontos falának műtéteit végezzük a maradandó károsodás megelőzésének érdekében.
            A társszakmák képviselőivel, belgyógyászokkal, sebészekkel és radiológusokkal szorosan együttműködve valósítjuk meg az endocrin orbitopathiás pácienseink korszerű diagnosztikáját, kezelését és gondozását.

Ugye ismer olyan gyerekeket, akik bár egészségesek, mégis szemüveget kell hordaniuk, mert későn derült ki, hogy veleszületett zembetegségben szenvednek? Vagy olyan felnőtteket, akik egyik szemükre sokkal gyengébben látnak, mert gyermekkorukban nem derült ki, hogy szemüveges korrekcióra szorulnak?
Megdöbbentő adat, hogy napjainkban minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találunk problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, kancsalsággal, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel – melyek szemüveges korrekcióra szorulnak.
Mivel a látás kifejlődése a korai gyermekkorban történik, a szemészeti betegségek jelentős részének kezelését ekkor, egészen a korai gyermekkorban kell elkezdeni ahhoz, hogy sikeres legyen. Sajnos a gyermekek többségét viszont csak iskolakezdés előtt vizsgálják meg először.
Mivel a gyermek nem tud megbízhatóan jelezni a látása minőségéről, sokszor már későn kerül szemészszakorvoshoz.
A Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Szemészeti Centrumban végre elérhető egy olyan új baba-szemvizsgálat, mely mindezeket a betegségeket kiszűri és amelynél egyszerűbbet, kényelmesebbet és barátságosabbat a gyermekek és szülők el sem tudnának képzelni.

Miért fontos a kisbabák szemét vizsgálni?
A szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg beteg, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság illetve a kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, amely egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat. Külföldön már a szemvizsgálat is kötelező szűrés a babáknál. Mint minden betegségnél itt is a megelőzés az elsődleges!

Kinek ajánlható a BabaSzemész szemvizsgálat?

A szembetegségek egy része örökletes, más része nem mutat öröklődési hajlamot, ezért a BabaSzemész vizsgálat elvégzése minden ülni képes csecsemőnek ajánlott. A szembetegségek magasabb előfordulása miatt azonban mindenképpen ajánlott a koraszülötteknél, isz náluk a kancsalság háromszor, a fénytörési hibák négyszer gyakrabban fordulnak elő, mint a normális időre és súllyal született kortársaiknál. Olyan családokban, ahol kancsalság, fénytörési hiba, vagy más szemészeti betegség fordult elő, szintén feltétlenül ajánlott a csecsemők vizsgálata.

Mitől olyan jó a BabaSzemész szemvizsgálat?
• mert kiszűri a gyermekek veleszületett szemészeti eltéréseinek jelentős részét, amellyel súlyos problémák előzhetők meg
• mert fényt derít a rejtett rendellenességekre is
• mert már 5–6 hónapos kortól is elvégezhető
• mert nem igényli a gyermek közreműködését
• mert nincs szükség pupilla tágításra
• mert a Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Szemészeti Centrumban lehetőség van a további gyermekszemészeti vizsgálatok elvégzésére is.

Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?
Az éleslátás kifejlődése korhoz kötött, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható. A BabaSzemész szemvizsgálat életkorra való tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az anyja ölében. A vizsgálat ajánlott időpontjai 6 hónapos, 1 éves, 2 éves, 3 éves és 5 éves korban vannak. Az időpontoktól nem ajánlatos lényegesen eltérni, mert csak ebben az esetben
biztosítható, hogy a szűrések az összes kritikus időpontot lefedik.

Hogyan zajlik a BabaSzemész szemvizsgálat?
A vizsgálat kellemes légkörben történik, ahol a gyermek az édesanyja, vagy kísérője ölében ül az egész vizsgálat alatt. A kicsi kb. 1 méter távolságból néz a kamerába, amelyen mosolygó arc vonzza a gyermek tekintetét, és amely hangokat és fényt bocsát ki, így tartja fenn a gyermek figyelmét. A gép azonnal érzékeli amikor a gyermek a kamerába fókuszál, és elvégzi a mérést. Az egész vizsgálat gyors, barátságos és nem
él vissza a gyermek türelmével. A kicsik nem félnek a vizsgálattól, játékként fogják fel azt. 

 

 

© copyright Dr. Balázs Erzsébet egyetemi docens
Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel.: (+36)30 / 86 986 28 e-mail:ebalazs@dote.hu